Important Questions and Answers: Volumetric Analysis

1. What is decinormal solution ?

Ans: The solution that contains 1/10th gram equivalent of solute in one liter of its solution is called decinormal solution.

2. What are the requisites for a substance to be a primary standard ? Mention its examples.

Ans: The criteria for a solution to be primary standard solution are as follows:

  1. It should be available in pure and dry state.
  2. Its composition should not be changed on storage. i.e., It should not be toxic, volatile, hygroscopic and deliquescent.
  3. It should be highly soluble in water without any change in its composition.
  4. It should have higher molecular and equivalent weight.

Some of the examples of primary standard solution are: Sodium carbonate (Na2CO3), Potassium dichromate (K2Cr2O7), oxalic acid (COOH)2.2H2­O,  Mohr’s salt etc.

3. What is normality ? How it is related to molarity?

Ans: The number of gram equivalent of solute present in in 1 litre of the solution is called normality. It is represented by N.

$$ \text{Normality} = \frac{\text{Number of gram equivalent of solute}}{\text{volume of solution in litre}}$$

It is related to molarity as:

Normality (N) = Molarity × Basicity of acid

also, Normality (N) = Molarity × Acidity of base

4. What is redox titration? Write an example of redox titration.

Ans: The titration which involves both oxidation and reduction is called redox titration. Consider a titration of potassium permanganate with oxalic acid in acidic medium as shown below.

$$\ce{2KMnO4 + 3H2SO4 + 5H2C2O4->K2SO4 + 2MnSO4 + 10CO2 + 8H2O}$$

In the above titration, KMnO4 is reduced and oxalic acid is oxidized. So, this can be considered as redox reaction.

5. What is normality equation?

Ans: The equation which is used to determine the strength of unknown solution is called normality equation. It’s mathematical equation is:

Volume of acid × Normality of acid = Volume of Base × Normality of base

6. What is secondary standard solution? Give two examples.

Ans: The standard solution whose concentration is measured with the help of primary standard solution is called secondary standard solution. Example: NaOH, HCL, HSO4 etc.

7. What are the differences between end point and equivalence point?

Ans: End point is the point which indicates the completion of reaction by changing its color. It is indicated by the indicator. While equivalence point is the theoretical point at which the equivalent amount of titrand and titrant are added together.  It is a theoretical point.

8. What is indicator and write its types.

Ans: The chemical substances which are used to indicate the end point during titration are called indicators.  There are three types of indicators in general given below.

  1. Self indicator
  2. Internal indicator
  3. External indicator

9. Distinguish between decinormal solution and decinormal solution.

Decinormal solution Decimolar solution
A decinormal solution contains 1/10th gram equivalent of a solute in one liter of its solution. A decimolar solution contains 1/10th gram mole of solute in one liter of its solution. The normality
It’s normality is 0.1 N It’s molarity is 0.1M.

Do you like this article ? If yes then like otherwise dislike : 7

2 Responses to “Important Questions and Answers: Volumetric Analysis”

  1. obed

    Fairly good

  2. Govinda Timilaina

    it’s very useful site for chemistry lover also